Au fost modificate Normele tehnice privind dezinfecţia în unităţile sanitare


Au fost modificate Normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private.

Ordinul nr. 1461/2022 prevede că în cazul în care unitatea sanitară are în structura proprie laborator de analize medicale/compartiment de microbiologie medicală acreditat ISO 15189:2012, cu capacitate de prelucrare a probelor recoltate la nivelul acesteia de pe suprafeţe, din aer sau a probelor de sterilitate, aceste probe pot fi procesate în cadrul laboratorului/compartimentului de microbiologie din cadrul unităţii sanitare respective.

Cel puţin o dată pe trimestru, laboratoarele direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti (DSP), după caz, vor efectua, în paralel, pentru intercomparare, un set de analize medicale din toate tipurile de probe recoltate la nivelul unităţii sanitare.

Iar în situaţia în care rezultatele analizelor efectuate de către unitatea sanitară sunt diferite de rezultatele obţinute de laboratorul DSP, laboratorul care a emis rezultate negative va proceda la revizuirea procedurilor de calitate internă.