Instrucţiunile nr. 597/2022 prevăd acordarea serviciilor sociale persoanelor vârstnice cu mobilitate redusă sau aflate în situaţie de dependenţă, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România şi nu au solicitat o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România.
Persoanelor vârstnice provenind din zona conflictului armat din Ucraina şi care intră în România pot beneficia, la cerere, în mod gratuit de serviciile sociale în conformitate cu prevederile Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice până la momentul în care persoana vârstnică solicită azil.
Cererea de acordare a serviciilor sociale poate fi depusă la reprezentantul serviciului public de asistenţă socială, inclusiv la DGASPC, respectiv la autoritatea administraţiei publice locale cu care persoana vârstnică a luat contact la intrarea pe teritoriul României sau la oricare furnizor de servicii sociale care deţine licenţă de funcţionare pentru serviciile sociale adresate persoanelor vârstnice şi cu care autoritatea administraţiei publice locale a încheiat un contract de servicii sociale, în condiţiile legii.
Stabilirea dreptului de a primi gratuit serviciile sociale pentru persoanele vârstnice cu mobilitate redusă sau aflate în situaţie de dependenţă, provenind din zona conflictului armat din Ucraina şi care intră în România, se realizează pe baza documentelor pe care persoana le deţine la data solicitării serviciului şi a declaraţiilor acesteia, incluse în cererea de solicitare a serviciilor sociale şi a celor incluse în formularul de evaluare.