Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia


Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia şi cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate, precum şi în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

Aceasta înseamnă, printre altele, că nu se vor mai efectua plăţi către Rusia sau Belarus. Suspendarea are efect imediat pentru cele nouă programe de cooperare transfrontalieră din cadrul IEV la care participă Rusia şi Belarus şi pentru programul transnaţional Interreg pentru regiunea Mării Baltice în perioada de programare 2014-2020.

Finanţarea totală din partea UE pentru cele opt programe de cooperare cu Rusia este de 178 de milioane EUR, în timp ce finanţarea totală din partea UE pentru cele două programe de cooperare cu Belarus se ridică la 257 de milioane EUR. Normele privind CTF IEV prevăd suspendarea cooperării cu ţările terţe în cazul încălcării dreptului internaţional, a drepturilor omului, a principiilor democratice şi a statului de drept.