Avem o nouă procedură privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum


Ordinul nr. 19/2022 prevede aprobarea Procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor.

Procedură stabileşte regulile pentru racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum şi de producere aparţinând următoarelor persoane fizice sau juridice:
a) autorităţile publice locale care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, prevăzute la art. 731 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele fizice şi juridice care deţin instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum.

Prin puterea electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum înţelegem puterea electrică instalată însumată a capacităţilor de producere a energiei electrice din cadrul unui loc de consum, care este mai mică sau egală cu 400 kW.

Procedura se aplică şi în situaţia în care prosumatorul solicită racordarea unei instalaţii de stocare la locul de consum şi de producere, caz în care prevederile prezentei proceduri referitoare la locul de consum şi de producere se aplică pentru loc de consum şi de producere cu instalaţie de stocare.