Cadru instituţional pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă


Hotărârea nr. 209/2022 prevede aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Coordonatorii de reforme sau investiţii sau responsabilii de implementarea investiţiilor specifice locale au obligaţia stabilirii prin contractele de finanţare a termenilor şi condiţiilor privind derularea operaţiunilor financiare cu beneficiarii, inclusiv a:
a) condiţiilor de acordare a sumelor solicitate prin cererile de transfer;
b) termenului maxim de efectuare de către coordonatorul de reforme şi/sau investiţii sau responsabilul de implementarea investiţiilor specifice locale a plăţilor aferente sumelor solicitate prin cererile de transfer.

Iar beneficiarii de proiecte finanţate din fonduri europene au obligaţia să ţină pentru fiecare proiect o evidenţă contabilă distinctă, folosind conturi analitice distincte.