Programul “A doua şansă” este adresat persoanelor care depăşesc cu 4 ani vârsta corespunzătoare clasei


Programul “A doua şansă” – învăţământ primar are ca scop sprijinirea copiilor, tinerilor sau adulţilor pentru recuperarea învăţământului primar, fiind adresat persoanelor care depăşesc cu 4 ani vârsta corespunzătoare clasei şi care, din diferite motive, nu au absolvit acest nivel de învăţământ până la vârsta de 14 ani.

Conform Ordinului nr. 3062/2022 clasele din Programul “A doua şansă” – învăţământ primar se pot constitui cu un număr minim de 10 cursanţi şi un număr maxim de 16 cursanţi.

Situaţiile excepţionale care nu se încadrează în aceste prevederi se aprobă de către inspectoratul şcolar, cu respectarea prevederilor legale. Pe parcursul duratei standard a programului este permisă funcţionarea claselor sub sau peste efectivul prevăzut la constituirea lor, în scopul asigurării continuităţii programului de pregătire individualizat al elevilor.

În funcţie de nevoile locale, Programul “A doua şansă” – învăţământ primar se poate desfăşura în limba minorităţilor naţionale sau poate include studiul limbii materne, în condiţiile în care există minimum 10 solicitări în acest sens, consemnate în cererile de înscriere ale candidaţilor, iar unitatea de învăţământ poate asigura resursele necesare.