MF asigură resurse financiare pentru dezvoltarea sustenabilă a mediului de afaceri românesc


Conform unui comunicat Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au discutat cu reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Fondului Român de Contragarantare și Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) despre pachetul de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Prin Programul Rural INVEST se pot acorda direct garanții guvernamentale de până la 90% companiilor, care își localizează producția în mediul rural și urban-mic. De asemenea, prin Programul IMM Prod se pot acorda garanții guvernamentale de până la 90% companiilor, pentru a finanța creșterea capacității de producție sau reconversia de la intermediere la producție.

Indirect, prin sistemul bancar, se mai pot acorda garanții guvernamentale companiilor din construcții pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor, prin Programul Garant Construct.

Conform prevederilor Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, se pot acorda granturi pentru întreprinderile din domeniul agriculturii – producție primară de până la 290.000 euro/întreprindere, iar pentru întreprinderile din domeniul acvaculturii si pescuitului, valoarea maximă a grantului nu poate depăși 345.000 Euro.