Cooperativele agricole beneficiază de scutiri!


Ordinul nr. 190/2021 prevede stabilirea criteriilor şi modalităţilor potrivit cărora membrii cooperatori şi cooperativele agricole beneficiază de scutirile prevăzute la art. 76 alin. (1) lit. b), e) şi e1) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004.

Cooperativele agricole care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 6 lit. b) – e1) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe profit, cu respectarea următoarelor reguli de aplicare:
a) cooperativa agricolă nou – înfiinţată în cursul unui an calendaristic începe să aplice scutirea cu prima lună în care înregistrează cheltuieli aferente activităţilor specifice înscrise în actul constitutiv;
b) cooperativa agricolă deja înfiinţată, pentru calculul plafonului de scutire, stabileşte cifra de afaceri anuală netă pe baza datelor înregistrate în contabilitate până la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent, potrivit reglementărilor contabile aplicabile;
c) cooperativele agricole calculează şi declară impozitul pe profit scutit, trimestrial sau anual, după caz, luând în considerare rezultatul fiscal determinat potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; cooperativele agricole evidenţiază scutirea de impozit pe profit în cuprinsul formularului 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” şi/sau al formularului 101 “Declaraţie privind impozitul pe profit”, după caz.

Cooperativele nou – înfiinţate care au beneficiat în primii 5 ani de scutirea de la plata impozitului pe profit nu mai pot aplica ulterior şi pentru scutirea privind cooperativele deja înfiinţate.

Membrii cooperatori beneficiază de scutire de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile aflate în patrimoniu, utilizate pentru prestarea de servicii către membrii cooperatori.