La nivel european au fost înregistrate progrese în domeniul climei


Odată cu Raportul anual privind starea uniunii energetice, Comisia a adoptat şi trei rapoarte privind progresele înregistrate în 2020 în politica UE în domeniul climei: Raportul intermediar privind acţiunile UE în domeniul climei, Raportul anual privind piaţa carbonului şi Raportul privind calitatea carburanţilor.

Raportul intermediar privind acţiunile UE în domeniul climei arată că, în comparaţie cu 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale UE27 au scăzut în 2020 cu aproape 10 %, o scădere fără precedent a emisiilor datorată pandemiei de COVID-19, scăderea totală a emisiilor ajungând astfel la 31 % faţă de 1990, care este anul de referinţă pentru obiectivele pe termen lung ale UE în materie de climă.

Acest lucru înseamnă că UE şi-a depăşit cu mult obiectivul stabilit în temeiul Protocolului de la Kyoto la CCNUSC de reducere a emisiilor cu 20 % până în 2020 faţă de 1990. Datele pentru acest an sunt în mod clar unice din cauza încetinirii economice globale, iar o analiză mai bună a traiectoriei pe termen lung se va putea face anul viitor.