Proiect. Cadrul general pentru planurile de siguranţă a apei


Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei au lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin privind aprobarea Cadrului general pentru planurile de siguranţă a apei, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor competente şi a producătorilor şi/sau distribuitorilor de apă privind întocmirea, evaluarea şi avizarea planurilor de siguranţă a apei.

Se menţionează că planurile de siguranţă a apei vor deveni obligatorii pentru sistemele de aprovizionare cu apă potabilă, colective sau individuale, care furnizează în medie o cantitate de apă mai mare de 1.000 mc/zi sau care deservesc mai mult de 5.000 de persoane, începând cu 1 ianuarie 2021. Pe parcursul semestrului II al anului 2020 operatorii de apă vor depune planurile de siguranţă a apei la autorităţile competente stabilite conform ordinului prevăzut la pct. 9, în vederea avizării.

Planurile de siguranţă a apei vor fi modificate ori de câte ori intervin modificări în elementele constitutive şi de operare a sistemului de aprovizionare cu apă sau în calitatea sursei de apă. Planurile de siguranţă a apei vor fi reavizate periodic de către autorităţile competente, din 3 în 3 ani.