A fost desemnat un indice de referinţă de înlocuire pentru rata medie a dobânzii overnight în euro


Rata medie a dobânzii overnight în euro (EONIA – Euro Overnight Index Average) este un indice de referinţă critic care reprezintă ratele dobânzii la tranzacţiile de creditare overnight negarantate exprimate în euro.

EONIA este utilizată în contextul swapurilor pe rata dobânzii overnight, precum şi al unei game largi de alte produse. Acest indice este esenţial pentru decontarea în numerar şi este extrem de relevant în alte scopuri, cum ar fi diferitele proceduri de evaluare aplicate în cadrul proceselor de gestionare a garanţiilor reale şi a riscurilor sau al contabilităţii.

Regulamentul 1848/2021 prevede desemnarea unui indice de referinţă de înlocuire pentru rata medie a dobânzii overnight în euro care se aplică de la 3 ianuarie 2022.

EONIA continuă să joace un rol crucial pentru pieţele financiare din Uniunea Europeană. În plus, din cauza procesului necesar pentru a se ajunge la un consens la nivel de experţi şi la nivelul întregului sector cu privire la modalitatea adecvată de a asigura tranziţia, astfel de contracte şi instrumente financiare nu conţin, în general, dispoziţii alternative adecvate care să acopere încetarea definitivă a EONIA. Prin urmare, este probabil ca încetarea EONIA să aibă un impact perturbator semnificativ asupra acestor contracte şi instrumente financiare.