Acord de securitate socială dintre România şi Republica Orientală a Uruguayului


În Monitorul Oficial nr. 981/2021, a fost publicată Hotărârea nr. 1044/2021 privind aprobarea Aranjamentului administrativ, semnat la Montevideo la 13 septembrie 2017, pentru aplicarea Acordului de securitate socială dintre România şi Republica Orientală a Uruguayului, semnat la Montevideo la 13 septembrie 2017.

În aplicarea articolelor 7 şi 8 ale Acordului, instituţia competentă a statului contractant a cărui legislaţie este aplicabilă eliberează persoanei asigurate, la cererea angajatorului sau lucrătorului independent, un formular care să ateste că lucrătorul rămâne supus acestei legislaţii.

Instituţia care eliberează formularul prevăzut la paragraful 1 al acestui articol va remite câte un exemplar al formularului angajatorului persoanei salariate sau lucrătorului independent. Persoana salariată sau lucrătorul independent trebuie să păstreze formularul pe durata activităţii sale temporare pe teritoriul celuilalt stat contractant. Instituţia care eliberează formularul prevăzut la paragraful 1 transmite un exemplar al acestuia instituţiei competente sau organismului de legătură al celuilalt stat contractant.