BNR. Entităţilor juridice implicate în tranzacţii financiare trebuie să deţină un cod LEI


Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a adoptat, în data de 3 iunie 2021, Recomandarea CNSM nr. R/5/2021 privind modul de implementare a Recomandării CERS/2020/12 referitoare la identificarea entităţilor juridice.

Prin aceasta se recomandă Băncii Naţionale a României ca, în măsura permisă de lege și sub rezerva principiului propoţiionalităţii, să solicite sau, după caz, să continue să solicite tuturor entităţilor juridice implicate în tranzacţii financiare, aflate în sfera sa de competenţă de supraveghere, să deţină un cod LEI.

În sensul Recomandării CNSM nr. R/5/2021, codul LEI reprezintă identificatorul entităţii juridice (engl. „Legal Entity Identifier”) şi constă într-un cod de referinţă format din 20 de caractere, potrivit standardului ISO 17442 elaborat de Organizaţia Internaţională de Standardizare. Acest cod permite identificarea unică a entităţilor care se angajează în tranzacţii financiare, furnizând acces la informaţii despre structura de proprietate a acestora.

,