Doza ce ar putea fi primită de o persoană de la o sursă de radiaţii utilizată în scop medical. Noutăţi


Au fost aprobate Reglementările specifice privind constrângerile de doză şi recomandările pentru persoanele implicate în îngrijirea şi susţinerea pacienţilor care fac obiectul expunerii medicale la radiaţii ionizante.

Ordinul nr. 961/2021 prevede că în domeniul imagisticii medicale, constrângerea de doză reprezintă o restricţie impusă dozei ce ar putea fi primită de o persoană de la o sursă de radiaţii utilizată în scop medical, bazată pe o evaluare prospectivă, şi nu reprezintă o limită de doză.

Constrângerea de doză considerată ca valoare de referinţă este de 5 mSv per episod, deoarece acest tip de expunere se întâmplă foarte rar în viaţa unei persoane, nefiind o formă de expunere continuă pe toată durata vieţii.

Unităţile care furnizează servicii medicale de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţională, medicină nucleară şi radioterapie (brahiterapie), din sistemul public şi privat, indiferent de forma de organizare, răspund prin managerul unităţii de respectarea acestor prevederi.