UE invită statele membre să se pregătească pentru o abordare coordonată a ridicării treptate a restricţiilor impuse de pandemie!


Comisia invită statele membre să se pregătească pentru o abordare coordonată a ridicării treptate a restricţiilor determinate de COVID-19 atunci când situaţia epidemiologică o va permite.

În timp ce situaţia epidemiologică impune aplicarea continuă a măsurilor antiepidemice până la atingerea unui nivel de vaccinare suficient, trebuie create condiţii în întreaga piaţă unică pentru a permite ca redeschiderea să se realizeze în condiţii de siguranţă şi să fie durabilă, astfel încât cetăţenii să se poată bucura de drepturile lor, iar activitatea economică şi socială să poată fi reluată.

Redeschiderea include introducerea în practică a unui certificat verde digital care să vizeze vaccinarea, testarea şi vindecarea; utilizarea unui cadru comun pentru măsurile de răspuns; orientări privind strategiile de testare suplimentară, cum ar fi monitorizarea apelor reziduale pentru a depista variantele; investiţii în metode de diagnostic şi de tratament.