Metodologia privind organizarea perioadei de practică din cadrul cursurilor de iniţiere a poliţiştilor de penitenciare debutanţi


Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea perioadei de practică din cadrul cursurilor de iniţiere a poliţiştilor de penitenciare debutanţi a fost aprobată de Decizia nr. 412/2021.

Repartizarea cursanţilor în unităţile penitenciare în care se desfăşoară stagiile de practică se stabileşte prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Criteriile care stau la baza stabilirii unităţilor penitenciare în care cursanţii pot să efectueze stagiile de practică sunt următoarele:
a) posibilitatea îndeplinirii obiectivelor stagiilor de practică stabilite prin programa analitică a stagiului de practică;
b) existenţa, la unităţile penitenciare, a unor condiţii corespunzătoare de cazare a cursanţilor, amenajate în sectoarele administrative sau în spaţiile auxiliare ale unităţilor.

Pentru coordonarea stagiului de practică, directorul unităţii penitenciare în care sunt repartizaţi cursanţii desemnează, prin decizie de zi pe unitate, ofiţerul cu formarea profesională din cadrul biroului de resurse umane şi formare profesională sau, în lipsa acestuia, un alt poliţist de penitenciare definitiv.

Cursanţii au dreptul să adreseze cereri, să facă sesizări şi propuneri conducerilor unităţilor penitenciare în care efectuează stagiile de practică.

Cursanţii participă la activităţile de perfecţionare a pregătirii profesionale care se efectuează cu personalul unităţilor penitenciare în care sunt repartizaţi, cu aprobarea scrisă a directorului unităţii.