Ajutor de la stat pentru relansarea sectorului cultural


Conform unui comunicat al Ministerului Culturii a fost lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor scheme de ajutor de stat şi de minimis pentru relansarea sectorului cultural.

Având în vedere constrângerile bugetare existente, ajutorul financiar poate fi acordat direct doar operatorilor culturali aflaţi pe ultimul nivel al ecosistemului cultural, cei care prin natura activităţii lor livrează produsul cultural direct către public, urmând ca, prin condiţiile stabilite în ghidul solicitantului, sprijinul financiar să se propage către toţi actanţii din sectorul cultural-creativ.

În plus, Regulamentul CE nr. 651/2014 (art 53) obligă furnizorul de ajutor de stat să se asigure că activităţile finanţate îmbracă forma de proiect cultural viitor, destinat publicului. Potenţialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat vor elabora şi prezenta un proiect cultural de aceeaşi natură cu cel desfăşurat în 2019, pe care îl vor susține în 2021 sau 2022, în funcţie de evoluţia pandemiei şi restricţiile în vigoare la momentul respectiv.