Condiţii pentru ocuparea posturilor corespunzătoare funcţiilor contractuale din sistemul administraţiei penitenciare


Normele privind organizarea, desfăşurarea şi condiţiile specifice de participare la concursul sau examenul organizat pentru ocuparea posturilor corespunzătoare funcţiilor contractuale din sistemul administraţiei penitenciare au fost recent aprobate de Ordinul nr. 4455/2020.

Ocuparea unui post vacant sau temporar vacant de personal civil contractual din sistemul administraţiei penitenciare se face prin concurs ori examen, cu aplicarea prevederilor titlului I din Regulamentul – cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

Încadrarea în posturile vacante de personal contractual din unităţile sistemului administraţiei penitenciare se face în funcţie de nevoile acestora, priorităţile stabilite şi resursele bugetare.

Condiţiile specifice de selecţie pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante de personal contractual, elaborate pe baza cerinţelor cuprinse în fişa postului de către structurile în al căror stat de organizare se află funcţia vacantă, aprobate de conducătorul unităţii, pot fi, după caz:
a) absolvirea unor studii de specialitate;
b) absolvirea unor cursuri sau programe de perfecţionare sau specializare, după caz;
c) vechime în muncă, în meserie şi/sau în specialitatea studiilor, după caz;
d) cunoştinţe de operare şi/sau programare pe calculator;
e) cunoaşterea unei limbi străine, conform nivelului stabilit;
f) accesul la informaţii clasificate, conform nivelului stabilit;
g) abilităţile, calităţile şi aptitudinile corespunzătoare specificului postului;
h) capacitate managerială, pentru posturile de conducere;
i) alte condiţii stabilite prin fişa postului.