Modificări privind autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare


În Monitorul Oficial nr. 822/2020 a fost publicată Legea nr. 196/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară şi pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.

Autoritatea de Supraveghere a Registrului Naţional de Publicitate Mobiliară, numită în continuare Autoritatea de Supraveghere, este Ministerul Justiţiei.

Atribuţiile Ministerului Justiţiei, în calitate de Autoritate de Supraveghere, se exercită printr-un compartiment distinct cu atribuţii privind exclusiv Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară, aflat în coordonarea directă a ministrului justiţiei.

Corpul Operatorilor efectuează certificarea căutărilor în Registru şi înregistrarea avizelor de înscriere prevăzute la art. 16. Operaţiunile efectuate de către Corpul Operatorilor, la solicitarea autorităţilor publice, se realizează în mod exclusiv, obligatoriu şi gratuit.