Funcţionarea învăţământului pedagogic în sistemul de învăţământ preuniversitar


Ordinul nr. 4812/2020 a aprobat Regulamentul – cadru pentru organizarea şi funcţionarea învăţământului pedagogic în sistemul de învăţământ preuniversitar.

Învăţământul pedagogic preuniversitar se organizează ca învăţământ liceal, în cadrul filierei vocaţionale, cu durata de 4 ani, pentru elevii cu aptitudini în acest domeniu.

La nivel liceal, în cadrul filierei vocaţionale, pentru profilul pedagogic, unităţile de învăţământ care funcţionează ca licee/colegii pedagogice asigură şcolarizarea elevilor la următoarele specializări:
a) învăţător – educatoare;
b) educator – puericultor;
c) instructor de educaţie extraşcolară;
d) mediator şcolar.

Pentru obţinerea calificărilor învăţător/ învăţătoare, educator/educatoare, educator – puericultor, instructor de educaţie extraşcolară, mediator şcolar, legal prevăzute pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator – puericultor, educatoare/educator, învăţătoare/învăţător, respectiv pentru funcţiile de instructor de educaţie extraşcolară şi mediator şcolar, este necesară absolvirea cu diplomă a specializărilor asociate calificărilor, din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic.