Reguli noi pentru instituirea carantinei!


A fost modificat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID – 19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei.

Se prevede că în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeaşi comunitate, se poate decide declararea carantinei într-o comunitate. Carantinarea unei comunităţi reprezintă izolarea unei zone perfect delimitate (clădire, localitate, zonă geografică) pentru care se dispune interzicerea intrării şi ieşirii din zonă conform legii.

Persoanele carantinate în comunitate beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină, în condiţiile legii, pentru toată perioada în care au fost carantinate. Pentru a beneficia de concediu şi indemnizaţie de carantină vor completa şi vor transmite doar medicului de familie, pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, o declaraţie pe propria răspundere.