Modificări aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale


Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 a fost modificată şi completată de OUG nr. 74/2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 416/2020.

Se prevede că prin excepţie, pe piaţa concurenţială, angro sau cu amănuntul, producătorii pot încheia contracte bilaterale în afara pieţei centralizate, la preţuri negociate, cu respectarea regulilor de concurenţă, pentru energia electrică provenită de la noi capacităţi energetice de producţie, puse în funcţiune după data de 1 iunie 2020.

Pentru perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020, obligaţia prevăzută la art. 28 lit. b1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 (să livreze furnizorilor de ultimă instanţă, până la 31 decembrie 2020, energia electrică necesară asigurării consumului clienţilor casnici pentru care se aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE), se aplică producătorilor care exploatează unităţi de producţie dispecerizabile, doar pentru unităţile care nu beneficiază de scheme de sprijin, în ordinea crescătoare a preţurilor stabilite de autoritatea competentă, pentru întreaga cantitate de energie electrică necesară consumatorilor casnici pentru care se aplică tarife reglementate, astfel încât acestea să nu fie majorate peste nivelul practicat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, acestea putând fi ajustate în funcţie de evoluţia pieţei, fără a putea depăşi nivelul menţionat anterior.