A avut loc Conferinţa internaţională a donatorilor pentru a sprijini Albania


100 de delegaţii reprezentând Uniunea Europeană, statele sale membre şi partenerii săi, inclusiv organizaţii internaţionale şi societatea civilă, s-au reunit la Bruxelles în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor pentru a sprijini Albania, care a fost lovită de un cutremur devastator la 26 noiembrie 2019.

Din cele 1,15 miliarde EUR promise Uniunea Europeană (adică statele membre, Comisia şi Banca Europeană de Investiţii) a anunţat că va aloca 400 de milioane EUR pentru reconstrucţia Albaniei.

Comisia Europeană s-a angajat să aloce în acest scop 115 milioane EUR din bugetul UE. Această sumă include un prim grant în valoare de 15 milioane EUR pentru reconstrucţia şi reabilitarea principalelor clădiri publice, cum ar fi şcolile, care va permite începerea rapidă a operaţiunilor de sprijin pe teren.

În continuare, Comisia propune Consiliului și Parlamentului alocarea, în acest an, a altor 100 de milioane EUR de la bugetul UE, sub formă de granturi, pentru a sprijini reabilitarea şi reconstrucţia clădirilor publice şi private, precum şi redresarea întreprinderilor afectate.

,