Onorariile avocaţilor care acordă asistenţă juridică gratuită atât în materie penală cât şi în materie civilă celor care au venituri mici cresc de aproximativ 2,5 ori, urmare a semnării unui nou protocol între Uniunea Naţională a Barourilor din România, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public.
Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Uniunea Naţională a Barourilor din România au semnat astăzi un nou protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală şi pentru prestarea, în cadrul ajutorului public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară sau reprezentare. Potrivit documentului citat, onorariile pornesc de la 313 lei şi pot ajunge la peste 1.200 de lei, reprezentând o creştere de aproximativ 2,4 ori (141,02%) faţă de tarifele anterioare, stabilite printr-un protocol din 2015.
Mai exact, avocaţii din oficiu vor putea încasa între 470 de lei şi 1.253 de lei pentru furnizarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a unor servicii de asistenţă judiciară sau reprezentare în faţa instanţelor judecătoreşti sau a altor autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale. Suma minimă se va putea acorda pentru, spre exemplu, cererile pentru împărţirea provizorie a locuinţei sau stabilirea domiciliului minorului sau pentru cererile privind încuviinţarea purtării numelui, în timp ce suma maximă se poate acorda pentru cererile de divorţ, când se solicită şi exercitarea autorităţii părinteşti privind copiii minori.