Asociaţia europeană a administratorilor de pensii private a tras un semnal de alarmă


Asociaţia europeană a administratorilor de pensii private a tras un semnal de alarmă și a cerut Guvernului României să renunţe la ultimele modificări aduse Pilonului II de pensii private obligatorii, în special cele legate de costurile suplimentare de capital.

Asociaţie organizată la nivel european care reprezintă 24 de asociaţii din 18 state membre ale UE şi alte 3 ţări europene, printre care şi APAPR, avertizează că noile cerinţe de capital nu sunt rezonabile ar devasta planurile de pensii din România. „Costul unor cerinţe suplimentare de capital de 10% din contribuţiile istorice ale planurilor de pensii cu contribuţie determinată (DC) din cadrul pilonului 2 al României este enorm şi greu de suportat, de asemenea, având în vedere că noile dispoziţii de reglementare reduc dramatic nivelul maxim al taxelor care urmează a fi imputate acestei scheme cu până la 70%.

La sfarsitul anului 2018, contribuţiile istorice totale ale Pilonului II au fost de aproximativ 8,76 miliarde de euro. Noile cerinţe de capital de 10% ar însemna că administratorii fondurilor de pensii trebuie să pună deoparte o estimare suplimentară de 800 de milioane de euro, de 11 ori mai mare decât cerinţele actuale de capital şi aproape de două ori mai mari decât toate taxele percepute de sistemele de pensii în cei 11 ani de funcţionare”, a declarat într-un comunicat Radu Crăciun, preşedintele APAPR. PensiiEurope se teme că aceste noi cerinţe de capital vor conduce de facto la revizuirea sistemului obligatoriu al Pilonului II, având efecte devastatoare nu numai pentru viitorul venit al pensionarilor români, ci şi pentru piaţa de capital, sectorul financiar şi economia românească ca un intreg, per total.