Criza financiară prin care au trecut crescătorii de vaci pentru lapte în perioada 2014-2016 a început să se resimtă în preţuri. Pentru că au dispărut multe microferme, dar şi fabricuţe procesatoare de lapte, preţul mediu al litrului de lapte la poarta fermei a crescut faţă de anul trecut cu 8%, cel mai mult din UE, unde preţurile medii sunt pe un trend descendent. Marii procesatori nu sunt însă afectaţi de preţul materiei prime ci de costurile cu energia, combustibili şi devaloriozarea leului. Iar lipsa acută de forţă de muncă pune în pericol ambele tabere. Se închid ferme cu 200 de capete pentru că nu mai au muncitori.
Preţul laptelui crud de la poarta fermelor din România a crescut în luna august cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut, fiind cea mai semnificativă majorare din UE, indică ultimele date ale Comisiei Europene. Aceasta în contextul în care majoritatea statelor membre au raportat scăderi de preţ de până la 12%, cum este cazul Belgiei şi Suediei, iar preţul mediu din UE s-a diminuat cu 5%. Conform sursei citate, s-a ajuns ca un litru de lapte să coste în România 0,29 de euro în august şi septembrie, similar cu cel din Bulgaria (0,29) şi uşor peste cel din Ungaria (0,28 euro) sau Lituania (0,28 euro) Letonia (0,28 euro). Cel mai scump lapte este în Cipru – 0,56 euro litrul.