Un calcul care se află inclusiv în atenția autorităților arată că valoarea pensiei private pe care o vor încasa, în medie, cei 7 milioane de cotizanți la fondurile de pilon II, nu vor depăși 10% din valoarea medie a pensiei de stat, deși administratorii susțin că partea privată va aduce până la 25-30% în plus.
Pentru că legea nu permite acest lucru, fondurile private nu realizează calcule precise în ceea ce priveşte valoarea pensiei pe care o va încasa fiecare cotizant.
Cum nici autorităţile şi nici administratorii nu sunt foarte dornici să de explicaţii suplimentare nimeni nu a făcut până acum presiuni pentru a schimba această situaţie. Este vorba, totuşi, de peste 7 milioane de cotizanţi şi de aproape 10 miliarde de euro strânşi. Totuşi, un scenariu, bazat pe calcule simple, circulă inclusiv în birourile oficialilor din ministere şi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Calculul se bazează pe suma medie pe care românii o aveau în conturile de pilon II la finalul anului trecut, adică 5.747 lei. Dacă exact aceeaşi sumă se va acumula la fiecarea 10 ani, după 30 de ani de cotizat salariatul va avea în cont circa 17.000 de lei. Calculul nu ia în consideraţie eventualele variaţii ale randamentului sau cotizaţiei, ci doar experienţa din primii 10 ani de pensii private.
În prezent, în România este reglementată doar modalitatea în care pot fi plătite sumele acumulate în conturi de persoane care decedează înainte de a intra în plată (spre deosebire de pensia de stat, pensia privată se moşteneşte) sau de persoane care au ajuns în imposibilitatea fizică de a mai obţine venituri salariale. Aceste sume pot fi plătite integral sau în rate pe cinci ani.