eRomânia, platforma creată de guvernul României care ar fi trebuit să ajute la informatizarea şi interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice, este abandonată de ani de zile, însă oficialii Ministerului Comunicaţiilor speră să o pună în funcţiune anul acesta, cu ocazia Centenarului.
Proiectul face parte din Strategia Naţională România Digitală. Pentru persoanele fizice urmau să fie disponibile 20 de servicii online precum e-Sănătate, e- Mediu, e-Transport, e-Agricultură, e-Justiţie, e-Educaţie, e-Cultură, e-Biserică, e-Turism, e-Asociativ, e-Sport şi e-Participare. În plus, eRomânia trebuia să conţină toate datele necesare prezentării României: istorie, geografie, cultură, turism, religie pentru toate cele 3.500 de comune, oraşe şi municipii, precum şi partea de plată online a taxelor, dar şi standardizarea autorizaţiilor.
„Platforma e-România reprezintă un proiect care face parte din conceptul obiectivelor vizate de agenda digitală care a fost finalizat şi pus la dispoziţia administraţiei publice centrale şi locale încă din anul 2014, când s-a făcut acceptanţa finală. Având în vedere că anul acesta România va celebra Centenarul Marii Uniri, în vederea optimizării procesului de informare cu privire la evenimentele ce vor avea loc, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale analizează oportunitatea extinderii unui set de funcţionalităţi care ar putea face şi obiectul platformei eRomânia, sens în care este în curs de derulare o operaţiune de constatare tehnică, situaţie care poate genera întreruperi temporare ale sistemului“, se arată în răspunsul Ministerului.