Legea insolvenţei persoanelor fizice întâmpină blocaje procedurale


Legea insolvenţei persoanelor fizice, amânată deja de trei ori, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar nu poate fi aplicată din cauza unor blocaje procedurale.

Teoretic, de la începutul acestui an, românii aflaţi în incapacitate de plată s-ar putea proteja de executarea silită, însă nu au cui să adreseze dosarul de insolvenţă. Cele mai importante probleme sunt faptul că nu s-au constituit comisiile de insolvenţă la nivel local, unde ar trebui să fie depuse dosarele de insolvenţă, şi că nu s-a publicat Lista administratorilor procedurii şi lichidatorilor pentru procedura insolvenţei persoanelor fizice, adică specialiştii autorizaţi să se ocupe de acest tip de procedură.

Legea insolvenţei personale are deja un istoric de zeci de ani în alte ţări (în Franţa din anul 1989, iar în Germania, din 1999). În Cehia, care are o populaţie de două ori mai mică decât a României, legea insolvenţei persoanei fizice a intrat în vigoare în 2008, an în care s-au înregistrat peste 5.000 de solicitări, din care 1.300 au fost proceduri deschise (dosare care s-au calificat pentru procedura de insolvenţă din totalul de cereri depuse).

,