CE a prezentat măsuri menite să asigure protejarea drepturilor de proprietate intelectuală


Comisia Europeană a prezentat pe 29 noiembrie a.c., măsuri menite să asigure faptul că drepturile de proprietate intelectuală sunt bine protejate, încurajând astfel întreprinderile europene, în special IMM-urile și întreprinderile nou-înființate, să investească în inovare și în creativitate.

Inițiativele prezentate recent vor facilita acțiunile eficiente împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală, vor simplifica soluționarea litigiilor transfrontaliere și vor aborda problema reprezentată de faptul că 5 % din bunurile importate în UE (în valoare de 85 de miliarde EUR) sunt contrafăcute sau piratate. De asemenea, Comisia încurajează desfășurarea de negocieri echitabile și echilibrate pentru acordarea licențelor, care recompensează companiile pentru inovare, permițând în același timp și altora să valorifice această tehnologie pentru a genera produse și servicii noi și inovatoare.

Intensificarea luptei împotriva contrafacerii și a pirateriei: Comisia urmărește să priveze contravenienții din domeniul PI la scară comercială de fluxurile de venituri care le fac activitatea infracțională profitabilă – aceasta este așa-numita abordare „urmărirea banilor”, care se concentrează mai degrabă asupra crimei organizate, decât asupra unor persoane individuale. Ea asigură, de asemenea, faptul că măsurile de asigurare a respectării a legislației sunt adaptate la cerințele actuale ale erei digitale. Prin inițiativele sale, Comisia își propune:

  • Să asigure un nivel la fel de ridicat de protecție juridică și un cadru judiciar previzibil în întreaga UE. Noua orientare oferă clarificări privind modul de aplicare a Directivei din 2004 privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală (DRDPI). Directiva s-a dovedit a fi un instrument util în combaterea abuzurilor în materie de drepturi de proprietate intelectuală (DPI), însă, de-a lungul anilor, au existat interpretări diferite ale unora dintre dispozițiile sale în rândul statelor membre. Orientarea clarifică aceste aspecte legate de interpretare, care vor spori securitatea juridică pentru toate părțile interesate și vor facilita imediat procedurile civile de asigurare a respectării DPI la nivelul UE, fără a fi necesară o nouă legislație. În plus, Comisia invită statele membre să își intensifice eforturile prin stimularea formării judiciare, prin publicarea sistematică a hotărârilor în cauzele privind proprietatea intelectuală și prin încurajarea instrumentelor alternative de soluționare a litigiilor.
  • Să încurajeze industria să lupte împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală. Plecând de la experiențele pozitive din cadrul Memorandumului de înțelegere privind vânzarea produselor contrafăcute prin intermediul internetului, Comisia continuă să sprijine inițiative lansate de industrie pentru a combate încălcarea DPI, inclusiv acordurile voluntare privind publicitatea pe site-urile web, privind serviciile de plată și privind transporturile pe uscat și transportul maritim. Astfel de acorduri pot duce la acțiuni mai rapide împotriva contrafacerii și a pirateriei decât acțiunile în justiție. Ele completează orientările recente ale Comisiei privind platformele online de combatere a conținutului ilegal