Împrumuturile bancare se vor scumpi începând de anul viitor nu doar ca urmare a creşterii ROBOR, ci şi ca o consecinţă a implementării Regulamentului european IFRS 9. Acesta prevede recunoașterea timpurie a pierderilor din creditare, ceea ce presupune majorări de costuri operaţionale pentru bănci, care, în final, se vor traduce atât prin scăderea profiturilor instituţiilor de credit, cât şi printr-o creştere a costurilor creditelor.
Banca Naţională a României a postat pe site spre consultare publică un proiect de modificare a Regulamentului 5/2013 privind cerinţele prudenţiale pentru bănci. Acesta asigură preluarea, în cadrul de reglementare național, a prevederilor ghidului european pentru implementarea IFRS 9, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Concret, băncile trebuie să facă scenarii de depreciere a împrumuturilor, garanţiilor, sectoarelor industriale, scenarii realizate pe plan intern sau externalizate. Acestea vor fi utilizate pentru a estima valoarea provizioanelor în funcţie de riscurile anticipate.
Regulamentul european se va aplica atât pentru creditele noi, cât şi pentru cele vechi. Băncile vor fi nevoite să calculeze probabilitatea de pierdere şi să provizioneze şi creditele noi pentru o perioadă de 12 luni. Tot pe 12 luni vor fi provizionate şi creditele vechi care nu au avut probleme. Pentru creditele vechi care au înregistrat probleme la rambursare, băncile vor trebui să calculeze riscul de pierdere așteptat pentru întreaga maturitate a împrumutului, ceea ce va creşte provizioanele în bănci. În prezent, băncile fac provizione în funcţie de zilele de întârziere ale clientului la plata ratei.