Consiliul Concurenței a finalizat studiul privind piața primară a lemnului din România


Consiliul Concurenței a finalizat studiul privind piața primară a lemnului din România și a elaborat o serie de propuneri și recomandări pentru dezvoltarea acestui sector și eficientizarea concurenței în domeniu.

Autoritatea de concurență a constatat că există diferenţe între datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică, Eurostat şi Inventarul Forestier Naţional în ceea ce privește anumiți indicatori necesari realizării unei evaluări cu acuratețe a domeniului (suprafață împădurită, volum mediu de masă lemnoasă la hectar etc).

Deși, în ultima perioadă tăierile ilegale s-au redus semnificativ ca urmare a implementării programelor de tip wood tracking şi a înăspririi regimului sancţiunilor, ponderea acestora rămâne semnificativă.

Consiliul Concurenţei recomandă realizarea cu celeritate a cadastrului fondului forestier de actualitate. Acesta reprezintă o bază de date deţinută de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară cu privire la deţinătorii/administratorii de fond forestier și care, în prezent, acoperă doar un procent nesemnificativ din cadastrul forestier.

Lipsa unui cadastru forestier complet creează dificultăţi în identificarea proprietarilor/ administratorilor fondului forestier și, mai ales, a celor care nu respectă regimul silvic.

Totodată, lipsa unui cadastru forestier de actualitate în România are consecinţe negative şi în extinderea şi administrarea reţelei de drumuri forestiere. În prezent, există aproximativ 480.000 de hectare fond forestier pentru care nu se asigură respectarea regimului silvic.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei recomandă modificarea legislaţiei silvice, în sensul ca suprafeţele de fond forestier pentru care nu se asigură respectarea regimului silvic să fieîncredinţate temporar spre administrare către RNP – Romsilva, eventualele cheltuieli ocazionate de administrare urmând a fi suportate de proprietarul fondului forestier respectiv.