-
Subcontractarea contractului de achiziţie publică!
Subcontractarea a generat o multitudine de controverse şi probleme practice sub imperiul vechii legislaţii privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice si a contractelor de concesiune de servicii, din cauza caracterului rigid al puţinelor reglementari explicite din vechiul cadru normativ, pe de o parte, şi din cauza modificarilor de…
-
Legea pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar – armonizată cu legislația UE. Care-s noutățile legislative?
Deseori, graba strică treaba! Alteori, însă, graba reprezintă unica soluție, pentru evitarea unor pagube ori sancțiuni. Așa s-a întâmplat și în domeniul exercitării profesiunii de medic veterinar: a fost nevoie ca, în mare grabă, legislația internă să fie pusă în acord cu legislația europeană (Directiva 2013/55/UE), având în vedere depășirea, cu mult, a termenului pus…
-
Astăzi sărbătorim Ziua internațională a Mării Negre
În fiecare an, la 31 octombrie, este sărbătorită Ziua internațională a Mării Negre, marcând astfel data la care, în anul 1996, cele șase țări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, document ce conține cel mai complet set de strategii și…
-
Ordonanţa privind TVA split a fost modificată de Comisia de buget
Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat un raport de admitere legii de aprobare a ordonanţei privind split TVA, acceptând noile amendamente venite de la Guvern prin care măsura de plată defalcată a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate în insolvenţă sau care înregistrează întrâzieri la plata acestei taxe. De asemenea, companiile care…
-
Functionarii publici ar putea scăpa de suspendare dacă sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie
Initiativa legislativa, depusa la inceputul anului de doi senatori liberali, prin care se cere ca functionarii publici sa nu mai fie suspendati din functie daca sunt trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie sau de fals se afla luni pe ordinea de zi a Senatului pentru vot final. Inca din luna februarie, s-a depus la…
-
O nouă aplicaţie va permite verificarea valabilităţii înmatriculării autovehiculelor
În condițiile în care înmatricularea unui autovehicul poate fi suspendată 90 de zile dacă noul proprietar nu solicită la timp transcrierea dreptului de proprietate sau dacă inspecția tehnică periodică este expirată, o aplicație online gratuită va permite publicului verificarea stării de înmatriculare. Șoferii cu ITP expirată pot evita suspendarea înmatriculării.
-
Legea lobby-ului se lasă aşteptată!
Legea lobby-ului, care, conform programului de guvernare, trebuia finalizată de ministerul pentru mediul de afaceri încă din iunie, nu a ajuns nici măcar la nivel de draft, conform unui document oficial al ministerului. Deocamdată Guvernul nu are în vedere decât înființarea unui registru unic de transparență a intereselor, propunere care a fost discutată cu mediul…
-
Actul de identitate al persoanelor care împlinesc 14 ani ar putea fi subvenţionat de către stat
Recent, s-a propus ca actul de identitate al persoanelor care împlinesc 14 ani să fie subvenţionat de către stat. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 97 din 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români republicată, a fost depusă la Senat de către deputatul liberal Florin Roman. Iniţiativa legislativă…
-
Se doreşte modificarea Legii cetăţeniei române!
A fost iniţiat un proiect de lege care prevede posibilitatea ca etnicii români din afara graniţelor ţării şi care fac parte din comunităţile româneşti din afara României să poată solicita cetăţenia română, motivând că acest lucru ar contribui la redresarea demografiei. În expunerea de motive se arată că: “În prezent, pe criteriul civic al redobândirii…
-
Viteza maximă admisă în localităţi s-ar putea modifica!
A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă prin care vrea să modifice viteza maximă de circulaţie pe drumurile naţionale, în interiorul localităţilor, de la 50 de km/h la 60 de km/h, exceptând oraşele şi municipiile. În expunerea de motive, deputatul susţine că „Scopul acestei reglementări vizează fluidizarea traficului şi reducerea timpilor de condus pentru…