Senatul este cameră decizională în cazul iniţiativelor de revizuire a Constituţiei


Senatul şi-a modificat regulamentul, astfel încât să fie cameră decizională în cazul iniţiativelor de revizuire a Constituţiei.

Modificarea Regulamentului Senatului vine în urma disputelor dintre cele două Camere ale Parlamentului privind care dezbate prima iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, care vizează redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie.

Modificările regulamentului stabilesc că iniţiativele de revizuire a Constituţiei se dezbat mai întâi de către Camera Deputaţilor, urmând ca Senatul să fie a doua Cameră care dezbate proiectul de modificare a legii fundamentale.

Regulamentul, în noua versiune, prevede şi procedura de urmat în cazul în care cele două camere adoptă iniţiativa în redactări diferite, caz în care este prevăzută „procedura de mediere”.

Biroul Permanent va propune Senatului, după consultarea liderilor grupurilor parlamentare, şapte senatori care vor face parte din comisia de mediere, urmărindu-se respectarea configuraţiei politice a camerei. Senatorii aprobaţi de plenul Senatului, împreună cu şapte deputaţi desemnaţi de Camera Deputaţilor, formează comisia de mediere”, se arată la articolul 149 indice 3 al noului Regulament.