Se solicită incriminarea faptei de conducere a unui tractor agricol pe drumurile publice fără a poseda permis


Curtea Constituțională a României (CCR) a admis excepția de neconstituționalitate a articolului 335 alineatul 1 din Codul penal, constatând că în acesta nu se incriminează și fapta de conducere fără permis pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, ci doar a unui autovehicul sau tramvai.

CCR a luat în discuție excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 335 alineatul (1) din Codul penal și articolul 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Articolul 335 alineatul (1) din Codul penal prevede: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”, în timp ce articolul 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 spune că, „în sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile și termenii de mai jos au următorul înțeles: (…) Vehiculele care se deplasează pe șine, denumite tramvaie, precum și tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule”.