Legea prevenţiei se va sprijini pe doi piloni!


Legea prevenției încearcă să elimine percepția de control invaziv, aceasta fiind un prim pas spre următorul stadiu, care este cel de încredere.

Potrivit Ministrului, Legea prevenției se sprijină pe doi piloni. Unul este informarea, motiv pentru care, la un an de la adoptarea legii, toate ministerele trebuie să transmită informațiile prind condițiile de minimă generală conformitate, acestea urmând să fie puse pe un site. Tot acolo se vor regăsi informații cu privire la cele mai bune practici ale organismelor de control, astfel încât să existe o percepție intuitivă de uniformitate a actului de control, a adăugat ministrul.

Al doilea pilon îl reprezintă zona de rezonabilitate, respectiv care sunt contravențiile pentru care nu trebuie închisă afacerea sau să fie blocat un comerciant pentru că, de exemplu, nu are eticheta la un produs conformă cu ceea ce consideră reprezentantul organului de control.

Ministrul a adăugat că, în cazul în care vor exista recomandări cu privire la unele dintre contravenții incluse în anexa legii, acestea vor fi preluate și redirecționate la ministerul care le-a propus, iar acesta va trebuie să refundamenteze sau să retragă contravenția.