Proiectul de modificare a Statutului personalului de cercetare-dezvoltare a fost trimis spre reexaminare


Preşedintele a trimis Parlamentului spre reexaminare actul normativ pentru completarea Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, argumentând că acesta se îndepărtează de la politica de pensionare promovată de statul român.

Preşedintele amintește că legea respectivă introduce în Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare un nou articol prin care vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare-dezvoltare este stabilită la 65 de ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați.

În cererea de reexaminare se precizează: “Considerăm însă că soluția legislativă se îndepărtează de la politica de pensionare promovată de statul român atât prin norma generală (Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice), cât și prin norme speciale stabilite prin alte acte normative pentru diferite alte categorii profesionale. Acest aspect conduce, implicit, la necorelarea cu un ansamblu de acte normative care urmăresc, în fapt, punerea în aplicare a aceleiași politici publice, motiv pentru care se impune reexaminarea legii de către Parlament”.