Institutul de Criminologie va fi reînfiinţat!


Institutul de Criminologie va fi reînfiinţat, ca urmare a unei hotărâri de guvern adoptată pe 12 ianuarie 2017. Ministerul Justiţiei a precizat că va fi anunţat regulamentul pentru concursul de ocupare a posturilor, schema bugetată fiind de 20 de locuri.

Ministerul Justiţiei a lansat, în ianuarie, în dezbatere publică Proiectul de hotărâre privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Criminologie, precum şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei. Ulterior, în şedinţa de guvern din 12 ianuarie s-a adoptat HG 14/2017, prin care s-a dispus reînfiinţarea institutului.

Potrivit proiectului, institutul are următoarele atribuţii: organizează activităţi de cercetare şi evaluare a criminalităţii din România pentru a oferi o viziune unitară asupra nivelului acestui fenomen şi a formelor sale de manifestare; realizează analize, studii, rapoarte, prognoze privind cauzele şi evoluţia criminalităţii, pe care le prezintă Ministerului Justiţiei în vederea luării unei decizii corecte, argumentate ştiinţific, de politică penală şi penitenciară; participă la elaborarea proiectelor de legi şi a altor acte normative în domeniul prevenirii şi controlului criminalităţii; organizează manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale pe teme de interes major pentru sistemul judiciar; diseminează rezultatele analizelor, studiilor, rapoartelor, prognozelor, proiectelor în realizate, prin diverse forme de comunicare, publicaţii tipărite sau în format electronic; pune la dispoziţie instituţiilor şi autorităţilor publice, cu titlu gratuit, baze de date statistice şi documentare elaborate de institut; accesează mecanisme de finanţare în domeniul cercetării şi derulează proiecte, în condiţiile legii.