Curtea Europeană de Justiţie va decide asupra interzicerii vălului islamic la serviciu!


Curtea Europeană de Justiţie va decide astăzi asupra interzicerii vălului islamic la serviciu. Curtea se pronunţă la sesizarea celor mai înalte instanţe din Franţa şi Belgia, după ce două femei musulmane din aceste ţări s-au plâns că au fost concediate pentru că au refuzat să își dea jos vălul. Curtea va stabili dacă angajatorul are dreptul să interzică purtarea vălului.

Cele două femei musulmane care au formulat plângerea lucrau pentru companii private. Ambele obișnuiau să poarte hijab (vălul islamic care acoperă părul și pieptul nu și chipul femeii) la locul de muncă și în ambele cazuri angajatorul a considerat că acest lucru intră în conflict cu politica de neutralitate a organizației. După ce au refuzat să își dea jos vălul la muncă, au fost concediate.

Decizia este una cu miză importantă, deoarece nu există o politică comună la nivelul Europei cu privire la vălul islamic în toate formele sale, de la hijab, la burka (care acoperă tot corpul), până la niqab (care lasă doar ochii femeii la vedere). Problematica vălului face parte dintr-o dezbatere mai largă cu privire la multiculturalism în Europa.