Proiect de lege pentru modificarea amenzilor pentru bicicliști!


Mai mulți parlamentari au depus o propunere legislativă de modificare a Codului rutier prin care cer reducerea amenzilor pentru bicicliști de la 870 – 1.160 lei, cât sunt în prezent, la 290 – 435 lei, argumentând, pe de o parte, că din cauza sumelor prea mari, polițiștii nu îi sancționează pe bicicliștii care încalcă regulile de circulație, iar pe de altă parte nivelul mare al amenzilor îi descurajează pe mulți să utilizeze bicicleta ca mijloc de transport alternativ.

Parlamentarii propun practic sancționarea bicicliștilor cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni din Codul rutier, adică 2 sau 3 puncte de amendă (290 sau 435 lei).

În prezent, nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la 6 la 8 puncte de amendă (între 870 și 1.160 lei).

Mai exact, propunerea legislativă depusă la Parlament prevede abrogarea punctului 8 de la alin. (1), articolul 101 din OUG 195/2002 (Codul rutier) – ”nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”. Articolul 101 al Codului rutier stabilește nivelul amenzilor din clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte de amendă).