Adoptarea Ordonanţei de urgenţă privind taxa de depozitare a gunoiului amânată pentru săptămâna viitoare


gunoiGuvernul va discuta săptămâna viitoare adoptarea unei OUG privind taxa de depozitare a gunoiului, respectiv o plată de 80 de lei pe fiecare tonă de deșeuri deversată la gropile de gunoi fără a fi reciclată.

Ministrul Mediului a declarat că Ordonanţa de Urgenţă ce prevede ca taxa de 80 lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi să fie aplicată ca taxă penalizatoare la diferenţa care nu se reciclează era programată spre adoptare în şedinţa Guvernului de joi, dar va fi amânată cu o săptămână, astfel încât să fie ascultate opiniile tuturor jucătorilor din domeniu.

Astfel textul ordonanţei menţine taxa la nivelul de 80 de lei, dar aceasta va fi aplicată ca taxă penalizatoare la diferenţa care nu se reciclează, stabilind o ţintă pentru fiecare an.

Actul normativ prevede că operatorii de salubritate vor fi cei care vor plăti taxa penalizatoare, şi nu cei de la depozitele de gunoi.

Există însă un mare risc ca o astfel de ordonanță, în loc să fie de ajutor în domeniu, să devină o piedică. Amenințați cu o suprataxă pe tona de gunoi nesortată, operatorii de salubritate ar putea fi tentați să micșoreze cantitățile de gunoi  ridicate, mai ales că în prezent în mediul rural există deficiențe majore în domeniu.

În loc să ajungă la gropile de gunoi, o cantitate și mai mare de deșeuri ar putea fi aruncată în viitor pe marginea drumurilor, apelor, depozitată pe terenuri virane. Nu în ultimul rând, este cât se poate de real  şi un alt pericolul şi anume acela ca tarifele de colectare a deșeurilor de la populație să crească.