Retrospectiva lunii ianuarie 2017!


În ce formă trebuie exprimat acordul părților cu privire la alegerea instanței pentru soluționarea divorțului ? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Statele cu o rată mare de divorț se află în Europa. În fruntea clasamentului cu o rată a divorțului de peste 70% se află Belgia…

Titlu de proprietate emis în baza legii 18/1991. Când trebuie să își stabilească proprietarul domiciliul în localitatea unde se află terenul? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Reconstituirea dreptului de proprietate în baza legii 18/1991 s-a făcut la cererea celor interesați urmând procedura instituită de legiuitor. Au rămas la dispoziția comisiei de stabilire…

Calitatea de comerciant persoană fizică şi funcţionar public se află în incompatibilitate? – elaborat de Jitaru Diana
Pentru asigurarea transparenţei în exercitarea funcţiilor publice precum şi prevenirea corupţiei, în legislaţie s-au luat unele măsuri…

Evaluarea și încadrarea copiilor cu dizabilități în grad de handicap a suferit modificări! – elaborat de Jitaru Diana
Criteriile și metodologia pentru evaluarea și încadrarea copiilor cu dizabilități în grad de handicap au suferit modificări recente potrivit Ordinului nr.1306/1883/2016…

Termenul pâna la care poate fi formulată o noua întâmpinare – elaborat de Jitaru Diana
Cererea de chemare în judecată poate fi modificată de către reclamant şi se pot propune noi dovezi…

Incompatibilitate vs. îngrădirea alegerii profesiei – elaborat de Jitaru Diana
Aleşii locali sunt supuşi unor incompatibilităţi strict reglementate de lege. Aceste incompatibilităţi prevăzute îşi propun să asigure transparenţa în exercitarea demnităţilor publice…

Metodologia privind autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale a fost modificată! – elaborat de Jitaru Diana
Şcolile doctorale şi diplomele de doctor au intrat în atenţia publicului după scandalurile care au existat în presă şi pe care nu le vom uita prea uşor…

Ai fost amendat? Care este sancțiunea nemotivării în termen a plângerii împotriva procesului-verbal? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Toți cei care au mașini sunt perfect de acord cu epigrama conform căreia Cu carnetul și mașina/Vin necazuri cu duzina;/Bucurii doar două ai:/Când o iei și când o dai!” (Otilia Morțun). În afara luptei …

Organizarea Consiliului de conducere al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – elaborat de Jitaru Diana
Dat fiind regimul strict care se aplică sistemului penitenciarelor ne putem da seama că legislaţia prevede clar modul de organizare…

Poate fi modificat termenul de prescripţie prin invocarea unei excepţii de neconstituţionalitate? – elaborat de Jitaru Diana
Judecătorii şi procurorii pot fi cercetaţi disciplinar. Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede în art. 46 că în cadrul cercetării disciplinare se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările…

Creşte salariul minim brut pe ţară. Care sunt consecinţele? – elaborat de Jitaru Diana
Aşteptarea pentru mărirea salariului minim pe economie a luat sfărşit. A fost publicată în Monitorul Oficial nr. 15/2017, Hotărârea nr. 1/2017…

Care sunt taxele care se elimină de la 1 februarie 2017? – elaborat de Jitaru Diana
Mare zarvă s-a făcut în jurul subiectului privind eliminarea celor 102 taxe. După ce a fost contestată constituţionalitatea…

Angajații pot fi concediați prin e-mail! – elaborat de Avocat Stoia Irina
Sigur că una dintre temerile cu care se confruntă o serie de angajați este cazul în care pot fi concediați de angajator. De multe ori se întâmplă ca ultimul venit într-o firmă…

Desemnarea unui curator special îngrădeşte accesul liber la justiţie? – elaborat de Jitaru Diana
În Monitorul Oficial cu numărul 11 din 5 ianuarie 2017 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 522/2016 referitoare la respingerea excepţiei…

Electricienii vor fi autorizaţi după un nou Regulament! – elaborat de Jitaru Diana
Este bine de ştiut că activităţile de proiectare şi executare a instalaţiilor electrice se realizează…

Este constituţională condiţionarea exercitării profesiei de notar public? – elaborat de Jitaru Diana
Activitatea notarilor publici se realizează în conformitate cu Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995.Potrivit acesteia, art. 40 alin. 1 lit. f), calitatea de notar…

Cum se va organiza Institutul Naţional de Administraţie reînfiinţat în vara anului trecut? – elaborat de Jitaru Diana
După ce în vară Institutul Naţional de Administraţie a fost reînfiinţat acesta având atribuţii sporite în formarea funcţionarilor publici, a prefecţilor şi aleşilor locali…

Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, constituţională – elaborat de Jitaru Diana
Curtea Constituţională a respins în unanimitate sesizarea partidelor de opoziţie privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară…

Care sunt drepturile dumneavoastra dacă zborul sau trenul a avut întârzieri sau s-a anulat? – elaborat de Jitaru Diana
Deoarece România este membru al Uniunii Europene, românii au aceleaşi drepturi ca alţi europeni însă nu mulţi ştiu …

Cei care lucrează în IT beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii! – elaborat de Jitaru Diana
Şi în anul 2017 persoanele fizice angajate cu funcţie de creator de programe pentru calculator beneficiază de scutire de la plata pentru impozitul…

A fost aprobată înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Silvicultură! – elaborat de Jitaru Diana
O noutate legislativă în ceea ce priveşte silvicultura este reprezentată de înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Silvicultură…

Recuperatorii de creanţe trebuie să se înregistreze la ANPC. Care este procedura? – elaborat de Jitaru Diana
Începând cu 1 ianuarie 2017, activitatea de recuperare creanţe poate fi desfăşurată numai de către entităţile înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului…

Avocatul exclus din profesie este nedemn de a mai fi avocat. Decizie CCR – elaborat de Jitaru Diana
Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat este reglementată de Legea nr. 51/1995. Vom supune atenţiei trei reglementări din actul normativ…

Eliminarea CASS pentru toate pensiile și neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei – elaborat de Avocat Stoia Irina
În România, de ani buni de zile regula este că  pensiile se țin mai bine decât pensionarii. Nu se schimbă cu anii!” (Vitomir Teofiloc) După o viață de muncă…

Abuzurile unui polițist asupra avocatului care își apăra clientul, ne-au mai „îmbogățit” cu o condamnare la CEDO! – elaborat de Avocat Stoia Irina
Se știe că fiecare meserie are riscurile ei, lucru care este pe deplin aplicabil și în cazul avocaților. Aparent a-i crede că este o meserie în care cel care poate păți…

Institutul Naţional de Criminologie. Organizare şi conducere – elaborat de Jitaru Diana
În scopul asigurării, pe baze ştiinţifice, a prevenirii şi controlului criminalităţii, s-a înfiinţat Institutul Naţional de Criminologie…

Care este natura juridică a validării popririi? – elaborat de Jitaru Diana
Spre deosebire de poprire, care constă în dispoziţia dată de executorul judecătoresc terţului poprit al datornicului…

Obligaţia de traducere a înscrisurilor depuse la instanţă este contrară dispoziţiilor constituţionale? – elaborat de Jitaru Diana
Orice cerere adresată instanţelor judecătoreşti trebuie să fie formulată în scris şi să cuprindă indicarea instanţei căreia îi este adresată, numele, prenumele, domiciliul sau reşedinţa părţilor…

Dispozițiile din C. procedură penală privind revizuirea, neconstituționale – elaborat de Jitaru Diana
Marți, 17 ianuarie 2017, Plenul Curții Constituționale, a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.453 alin.(3) și alin.(4) teza întâi și art.457 alin.(2) din Codul de procedură penală…

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost publicată! – elaborat de Jitaru Diana
Nu este nevoie să mai reamintim de scandalul care s-a iscat în jurul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe…

Dreptul de servitute legală asupra sistemelor de utilităţi publice destinate realizării serviciilor, constituţională? –  elaborat de Jitaru Diana
Cadrul juridic şi instituţional unitar, obiectivele, competenţele, atribuţiile şi instrumentele specifice necesare înfiinţării, organizării, gestionării, finanţării, exploatării…

Legea privind unele măsuri referitoare la plăţile beneficiarilor Sit Natura 2000 este neconstituţională! – elaborat de Jitaru Diana
Legea privind unele măsuri referitoare la plăţile beneficiarilor Sit Natura 2000 prevedea că sumele reprezentând primele beneficiarilor Sit Natura 2000…

Neasigurarea unui proces echitabil ne mai aduce o condamnare la CEDO! – elaborat de Avocat Stoia Irina
Poate că unul dintre cel mai des întâlnite motive pentru care România este condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului…

Decizie CCR. Persoanele care se află în situaţii juridice diferite au tratament juridic diferit! –  elaborat de Jitaru Diana
Legislaţia penală prevede că există posibilitatea renunţării la aplicarea pedepsei, amânării aplicării pedepsei sau suspendării executării pedepsei sub supraveghere…

Propunerea de acordare a sporului de risc și suprasolicitare pentru funcționarii ANAF este sau nu constituțională? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Funcționarii publici sunt slujitorii și reprezentanții oamenilor pentru a pune în practică legile pe care oamenii le-au făcut”. (Grover Cleveland) Ca în orice altă meserie…

Instanțele pot dispune renegocierea contractelor dintre bănci și cei care nu-și pot achita ratele – elaborat de Avocat Stoia Irina
Românii care au luat credite de la bănci în scopul de a-și achiziționa o locuință și nu au posibilitatea de a mai achita datoria riscă să piardă și casa, să rămână datori față de bancă…

Inițiativa legislativă cetățenească privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc a fost publicată în Monitorul Oficial – elaborat de Jitaru Diana
O inițiativă legislativă cetățenească privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc a fost publicată…

Semnificaţia sintagmei de pescuit recreativ sau sportiv în opinia CCR! – elaborat de Jitaru Diana
Pescuitul este un hobby şi este practicat de cei mai mulţi dintre noi. Însă această activitate este reglementată prin lege…

Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România are o nouă reglementare! – elaborat de Jitaru Diana
România deţine un patrimoniu forestier de o valoare inestimabilă, inclusiv suprafeţe însemnate cu păduri virgine şi cvasivirgine…

Mandatul european de executare. Condiţii – elaborat de Jitaru Diana
Potrivit ştirilor juridice, într-un caz practic a fost stabilit faptul că autoritățile însărcinate cu executarea unui mandat european…

Încă o condamnare la CEDO! Care este nota de plată a României? – elaborat de Jitaru Diana
România este din ce în ce mai des condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea drepturilor prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului…

Obligaţia profesionistului de a modifica toate contractele de adeziune în curs de executare, constituţională? – elaborat de Jitaru Diana
Orice contract încheiat între profesionişti şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea…

Noutăți legislative! A fost modificat Regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru – elaborat de Tomi Tohaneanu
Situația juridică a unui imobil trebuie să poată fi cunoscută oricând este nevoie, cu minime eforturi! Prin urmare, oricând trebuie să se poată stabili cu precizie…

Modul defectuos de efectuare a unei anchete determină CEDO la condamnarea României –  elaborat de Avocat Stoia Irina
Pare că în atâția ani de zile nu ne-am învățat lecția și perseverăm în greșeli care sunt sancționate dur de CEDO de câte ori aceasta este sesizată…

CEDO a scos de pe rol cauza Marius Iorga împotriva României! – elaborat de Jitaru Diana
România se află pe locul trei în ceea ce priveşte condamnările la CEDO. Într-un comunicat recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului…

LEGISLAŢIE UTILĂ:

  1. O.U.G. nr. 2/2017-privind unele măsuri fiscal – bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative
  2. O.U.G. nr.3/2017-pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
  3. Hotărârea nr. 1/2017-pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată