Protocolul de cooperare între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații se justifică?


sriÎncheierea unui protocol de cooperare între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații a fost justificată de cadrul legal în vigoare la data respectivă, iar ofițerii de informații nu au desfășurat activități de urmărire penală, a informat miercuri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit informării PÎCCJ, remisă ca urmare a dezbaterilor din spațiul public privind prevederile protocolului dintre MP și SRI, la acea dată implementarea măsurilor de supraveghere tehnică se realiza prin intermediul Serviciului.

Astfel, pentru aplicarea legii, s-a încheiat un protocol, al cărui scop principal a fost trasarea regulilor care să guverneze cooperarea instituțională. În cadrul acesteia, contribuția ofițerilor de informații a fost strict de punere în aplicare a măsurilor tehnice autorizate de instanța de judecată. Ofițerii serviciilor de informații din cadrul echipelor operative s-au limitat “strict” la punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică și exercitarea activităților de supraveghere operative.

S-a comunicat faptul că protocolul în cauză și-a încetat efectele în momentul publicării deciziei Curții Constituționale care nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informații să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică emise în dosare penale, cu excepția celor privind infracțiuni de terorism și contra securității naționale, pentru care SRI are competență.