Guvernul a înfiinţat Programul prima chirie!


descărcare (59)Guvernul a decis ieri să subvenţioneze cheltuielile cu chiria pentru familiile care câştigă lunar până în 5.000 lei, adică o mare parte din populaţie. O astfel de măsură ar putea stimula construcţia de locuinţe private de închiriat.

Programul Prima Chirie subvenţionează 75% din costul chiriei şi al utilităţilor, dar nu mai mult de 900 de lei pe lună, pentru şomerii care îşi găsesc un loc de muncă la o distanţă de 50 de kilometri faţă de locul de reşedinţă. În această categorie s-ar putea înscrie, spre exemplu, persoanele care locuiesc în Ploieşti şi muncesc în Bucureşti. Facilitatea se acordă pe o perioadă de maxim trei ani şi se referă doar la familiile care câştigă lunar până în 5.000 de lei. În plus, noul angajat trebuie să aibă semnat un contract de muncă pe cel puţin un an.

Programul Prima Chirie, cum a fost denumit în programul de guvernare, a fost pus în aplicare prin modificarea legii privind  sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Astfel, prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei şi a utilităţilor) în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei. Prima de relocare se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea  de domiciliu sau reşedinţă şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia.