Ce prevede, de fapt, Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea?


descărcare (21)Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea va duce la punerea în libertate a mii de deţinuţi, dar va opri în egală măsură dosare penale aflate pe masa procurorilor şi procese în care diverşi inculpaţi sunt judecaţi în acest moment.

Se încadrează cei care risca 5 ani de închisoare, fie cu executare, fie cu suspendare. Suplimentar, li se va înjumătăţi pedeapsa celor care au mai mult de 60 de ani sau copii în intreţinere. Zeci de politicieni, funcţionari publici şi oameni de afaceri se încadrează.

Nu beneficiază de clemenţă cei care sunt acuzaţi sau au fost găsiţi vinovaţi de: omor, şantaj, agresiuni sexuale, tâlhărie, înşelăciune, proxenetism, trafic de droguri dar şi fapte de corupţie precum: luarea şi darea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă, spălarea de bani (infracţiuni la codul vamal, trafic de persoane, terorism, evaziune fiscală, inslovenţă).

Numai ca puţin mai jos în proiect apar excepţiile. Sunt graţiati parţial, adică li se înjumătăţeşte pedeaspa, deţinuţii care au împlinit deja 60 de ani, femeile gravide sau bolnavii incurabili în faze terminale, indiferent de infacţiunea pentru care au fost condamnaţi. Aceştia scapă şi de plata pagubelor datorate statului român.