Perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire se extinde, iar emiterea tacită a avizelor este înlocuită de amenzi


autconstrOrdonanţa de urgenţă 100/2016 a adus modificări semnificative în legea privind amenajarea teritoriului şi legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Printre cele mai importante se numără prelungirea termenului de valabilitate a autorizaţiei de construire în care investitorul este obligat să notifice începerea lucrărilor de la maximum 12 luni la cel mult 24 de luni.

De asemenea, ordonanţa elimină din lege conceptul de aprobare tacită a avizelor/acordurilor în ipoteza în care acestea nu sunt emise în termen de maximum 15 zile de la data înregistrării cererii/documentaţiei complete (respectiv 60 de zile în cazul avizului Ministerului Culturii), înlocuindu-l cu sancţiuni pecuniare ce vor fi aplicate de către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

Alte modificări importante:

– modificări în ceea ce priveşte adoptarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) (spre exemplu, în ipoteza în care coeficientul de utilizare a terenului (CUT) a fost amendat printr-un PUZ, nu se accepăa o noua modificare a acestuia printr-un alt PUZ). În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanţei se vor adopta norme procedurale actualizate în domeniul avizării documentaţiilor de urbanism.
– în ipoteza depunerii unei documentaţii privind autorizarea lucrărilor de construire incomplete, autoritatea are obligaţia de a notifica solicitantului caracterul incomplet în termen de 10 zile de la data înregistrării.
– este introdus dreptul ISC de a ataca în mod direct în instanţa de contencios administrativ documentaţiile de urbanism şi autorizaţiile de construire ilegale, precum şi obligaţia pentru ISC de a opri lucrările executate în temeiul unor autorizaţii emise în mod nelegal.