Prima decizie pe care noul ministru al Educaţiei a luat-o este că 666 de posturi de director şi director adjunct la şcoli pot fi ocupate, prin derogare de la lege, de cei care au fost anterior pe această funcţie dar fie nu au promovat examenul, fie nici nu s-au prezentat la testare.
Asta în condiţiile în care metodologia aprobată prin ordin de ministru interzicea acest lucru, iar documentul semnat acum de noii demnitari nu poate, legal, să modifice actul normativ în vigoare. S-a declarat că astăzi va fi emis şi un ordin de ministru, însă trebuia găsită rapid o soluţie pentru ocuparea posturilor vacante până încep cursurile după vacanţă.
S-a declarat: „Vă întreb, dacă sunteţi mamă şi aveţi copil şi merge la şcoală şi nu ştiţi cine conduce şcoala luni nu ştiu dacă e chiar bine”, a comentat el. Întrebat însă dacă s-a rezolvat problema şi au fost găsiţi directorii în doar două zile, secretarul de stat a spus că acest lucru va fi aflat tot luni. „Mâine dimineaţă la ora 11.00 avem videoconferinţa cu inspectorii”, a precizat el, adăugând că toate numirile vor fi făcute în baza ordinului de ministru care va fi emis tot luni.
În prima zi de la instalarea la Ministerul Educaţiei ministrul şi-a pus semnătura pe o notă în care dă mână liberă inspectoratelor de a-i repune în posturi pe directorii şi directorii adjuncţi de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la testare. Situaţia este valabilă pentru numirile prin detaşare în interesul învăţământului, în cazurile în care până acum nu s-au emis decizii în acest sens.
Potrivit metodologiei adoptate prin Ordinul 5080/2016 de fostul ministru, repunerea în funcţie era interzisă numirea persoanelor care până la data organizării concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct şi nu au participat la concurs sau au fost respinse. Nota prevede tocmai o derogare de la această prevedere. Aceasta soluţie iscat un întreg scandal.