Legea privind insolvenţa persoanelor fizice are şanse mici de a intra în vigoare la 1 ianuarie 2017


images-54Adoptată de Parlament în luna mai 2015, legea privind insolvenţa persoanelor fizice are puţine şanse să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017 an şi că în rectificarea bugetară nu au fost alocaţi bani pentru punerea acesteia în practică.

Conform documentului, persoanele care au datorii vor avea posibilitatea să-şi declare falimentul personal. Ei vor beneficia de 2 proceduri: una administrativă, care stabileşte că, în faţa unei comisii de insolvenţă, îşi vor putea face un plan de reeşalonare a datoriilor pe 5 ani, şi o procedură de lichidare în faţa instanţelor de judecată.

Actul se adresează persoanelor fizice de bună-credinţă, cu datorii la furnizorii de utilităţi, bănci sau la întreţinere, şi nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit. Astfel, starea de insolvenţă poate fi luată în considerare dacă termenul de plată a datoriilor a fost depăşit cu mai mult de 90 de zile. Totodată, dacă situaţia finan­ciară a datornicului nu este iremediabil compromisă, se poate solicita Comisiei de insolvenţă des­chiderea insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor, ca­re este o procedură administra­tivă şi nu judiciară. În acest caz, cuantumul minim al datoriilor tre­buie să însumeze 15 salarii mi­nime pe economie.