Proiect: Schema de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă


fonduri-posdru
Ministerul Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică proiect de Hotărâre privind aprobarea Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă.

Prin proiectul de act normativ este aprobată schema de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă, conform Obiectivului Specific 6.4. din POIM “Creşterea economiilor în consumul de energie primară produsă prin cogenerare de înaltă eficienţă”.

Sistemele de cogenerare de înaltă eficienţă sunt una dintre metodele recunoscute de directivele europene ca fiind o metodă eficientă de a obţine economii în consumul de energie prin producţia combinată a energiei electrice şi termice.

Costurile de operare pentru producţia de energie în cogenerare sunt susţinute prin schema aprobată prin H.G. nr. 1215/2009, dar industria trebuie susţinută în continuare prin instalarea de noi capacităţi de cogenerare pentru a obţine cât mai multe economii în consum.

Astfel, principalul rezultat al acţiunilor propuse în cadrul obiectivului specific este obţinerea de:

  • Economii în consumul de combustibili / energie primară în industrie prin procese de cogenerare de înaltă eficienţă
  • Evitarea emisiilor de carbon aferente combustibililor fosili (efect de cogenerare)

Rezultatul final al implementării obiectivului va fi, pe de o parte, creşterea puterii instalate, iar pe de altă parte diminuarea ponderii gazului natural în totalul combustibililor consumaţi de aceste instalaţii prin favorizarea, acolo unde este posibil, a utilizării biomasei şi a gazelor reziduale provenite din procese industriale.

Bugetul alocat schemei este de 81.101.376 euro, din care 85% reprezintă fonduri FEDR şi 15% reprezintă fonduri de la bugetul de stat.