Modificarea Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989


documentsLegea nr. 199/2016 privind modificarea şi completarea Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 890 din 7 noiembrie 2016.

Potrivit actului normativ, se introduce capitolul III “Revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977”, iar art. 251 prevede că:

Pentru cinstirea memoriei şi în semn de gratitudine faţă de persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 se instituie următoarele calităţi:
a) persoană care a avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste din Valea Jiului – Lupeni – august 1977;
b) soţ al persoanei care a avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste din Valea Jiului – Lupeni – august 1977, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 252 alin. (2);
c) copii ai persoanelor care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste din Valea Jiului – Lupeni – august 1977, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 252 alin. (2).
Nu pot beneficia de prevederile prezentei legi persoanele prevăzute la alin. (1) care au făcut parte din aparatul de represiune, securitate şi miliţie sau au desfăşurat activităţi de poliţie politică”.

De asemenea, constatarea calităţilor prevăzute la art. 251 alin. (1) se face de către Secretariatul de Stat, la cererea persoanei interesate, pe baza înscrisurilor oficiale eliberate de organele competente. Verificarea actelor în vederea acordării calităţilor prevăzute la art. 251 alin. (1) se va face de comisia constituită conform art. 92 alin. (2). Comisia prevăzută la art. 92 procedează la soluţionarea cererilor, verificând actele dosarelor care au fost depuse în termenele şi în condiţiile prevăzute de lege în vederea acordării calităţilor menţionate la art. 251 alin. (1). Secretariatul de Stat, în urma admiterii cererii pentru acordarea uneia dintre calităţile prevăzute la art. 251alin. (1), va elibera beneficiarilor un certificat. Cererile se depun în termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se mai arată în actul normativ.